Автомобилите през зимата

Зимният сезон е едно от най-коварното и тежко време за шофиране. Пътищата са мокри и заледени – предпоставка за пътни произшествия. Ето защо е от изключително значение да се подготвите за този период от годината.

Автомобилът се нуждае от грижи, за да ви доставя удоволствие при шофирането, но и за да предпазва, както вас, така и останалите шофьори на пътя. Зимата е сезон на неприятните изненади, когато автомобилите се амортизират по-бързо. Подготовката за зимния сезон налага някои съвети, които могат да ви помогнат, при подготовката за този период от годината.

Всички автомобилисти са изпитвали затруднения на поръсените със сол, заледени или заснежени пътища. При подобни условия предното стъкло се замъглява от солта, поръсена на пътя. Едно от най-важните неща при подготовката за зимния период е проверката на течността за чистачки. Въпреки практичността на някои автомобилисти, специалистите препоръчват течността за чистачки да не се разрежда с вода, тъй като има опасност от нейното замръзване при по-студено време.

Водачите трябва редовно да проверяват акумулаторите, които могат да се изтощят при по-ниски температури. Индексът на вискозитета на маслото също е важно за колата, като при студено време има тенденция към сгъстяване. През зимата, колкото и невероятно да звучи, автомобилът трябва де мие по-често. Това се налага от наслояването на луга от пътната настилка, която причинява корозия на шасито на колата. Лугата е особено опасна също така за гумите и каросерията на автомобилите.

Проверката и правилното функциониране на спирачките може да ви спести куп неприятности. Шофирането с повредени спирачки е особено опасно през зимния период. Светлините на автомобила трябва да бъдат в изправност, предвид по-кратките дни през зимата, както и недобрата видимост по време на път при зимни условия.

Подготовката за зимния период за повечето шофьори започва доста по-рано от първите мъгли и поледици по пътя.Осигурявайки си необходимата сигурност, вие ще се радвате по-дълго на вашия автомобил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *