Как да отглеждаме мащерка на перваза на прозореца

 

Мащерката е многогодишно растение със силен аромат, което се използва в готварството, алкохолните напитки, консервирането, парфюмите и се използва в официалната и традиционната медицина.

Как да отглеждаме мащерка на перваза на прозореца

Как да отглеждаме мащерка

Ако харесвате пикантни билки, тогава не се отказвайте от удоволствието да отглеждате домашна мащерка на перваза. Може да планирате прибиране на реколтата, дори през зимата. Ароматните билки, като повечето миризливи билки, не са особено взискателни в грижите, не заемат много място – просто находка за почитателите на ароматните подправки! Освен това мащерката ще ви зарадва като красиво декоративно растение, когато от май до септември на нея се появяват красиви розово-лилави цветя.

Засаждане на семена

Няма нужда от голям контейнер за къс храст мащерка, подходяща е и саксия с височина 15 см . Засадете семена от мащерка директно в него, без разсад. За сеитба най-подходящи са пролетта и есента.

Предварително поставете слой от дренаж от глина на дъното на саксията (счупена тухла ще свърши добра работа).

Разпръснете почвата и я навлажнете със спрей бутилка.

Поставете няколко семена и поръсете отгоре около 1 см почва, така че семената да бъдат изцяло покрити с него.

Навлажнете отново и покрийте с фолио.

Поставете саксията на умерена сянка (в южния прозорец на къщата) и редовно проверявайте, дали почвата не изсъхва, преди появата на първите кълнове.

След 10-20 дни ще видите първите покълнали стебълца, най-слабите трябва да се изтънят и да останат 2-3 най-силни. Не изхвърляйте слабия разсад, а ги трансплантирайте в други контейнери. Имайте предвид, че мащерката обича слънцето: това увеличава растежа, цъфтежа и аромата й. Т не харесва пряка слънчева светлина, затова осигурете на растението частична сянка.

Най-доброто време е есента. След цъфтежа отрежете издънките от стъблата. Почистете от листата. Подгответе саксия с дренажна и хранителна почва и засадете резниците. Поливането е ден, преди появата на нови листа.

Уверете се, че растението е не по-малко от 6 часа за добра дневна светлина осветление. Не поставяйте саксията на пряка слънчева светлина, а се опитайте малко да засенчите растението. Ако имате възможност, тогава през зимата отоплявайте мащерката с фитолампи.

Почвата трябва да бъде постоянно навлажнена, особено през отоплителния сезон. След образуването на корени и появата на нови издънки, поливането трябва да се намали – достатъчно веднъж седмично. Поливайте растението мащерка само с мека, добре отбранена вода.

Вижте тук за Фирма за изхвърляне на боклуци от адрес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *