Биоразградими торби

Пластмасовите торбички са здраво установени в ежедневието. Те добре защитават съдържанието от влага, доста са издръжливи и гъвкави. И въпреки, че такива торби са предназначени за многократна употреба, те се изхвърлят по-лесно, отколкото постоянно да се мият. Ниската цена и достъпната цена правят такива продукти за еднократна употреба широко използвани.

В опит да намалят вредата от пластмасата, учените измислят нови технологии за производството и изхвърлянето на този продукт. Така биоразградимите торбички трябва да стане по-екологична алтернатива на конвенционалните. Историите за безвредност насърчават хората да ги използват по-често и безмислено да ги изхвърлят. Ето как става това:

5 тайни на биоразградими опаковки

Смятаме, че използването на биоразградими торбички помага на околната среда. Те магически изчезват, превръщат се в прах, това определено е по-добре от гниене в депо за векове. Но има редица проблеми.

Всъщност такива торбички се състоят от обикновена пластмаса със специални добавки, които ускоряват разлагането на материала. Това изисква специални условия: достъп до слънчева светлина, подходяща температура и кислород. На депата всичко това отсъства и процесът на разлагане значително се забавя.

Рециклиране с други пластмасови изделия

Биоразградимата пластмаса трябва да се изхвърля отделно. Ако се обработи заедно с останалата част от пластмасата, може да съсипе цялата партида. Всеки има свой химичен състав, както и методът на изхвърляне също. Все едно да перете бяло бельо с цветното.

Дезинтеграция

Биоразградимите торбички се разпадат на пластмасови фрагменти, които в крайна сметка се превръщат в микропластични. Опасни са, защото лесно навлизат в земята, водата и човешкото тяло.

Ситуацията с композирани пакети е малко по-добра. Те са направени от естествени материали, нишесте или соя и се разлагат на въглероден диоксид, вода и малко количество биомаса и най-важното е, че нямат токсични отпадъци.

Възстановяване

Дори опаковката да е компостируема, са необходими специални условия за нейното пълно изчезване. В Европа, където такива опаковки се произвеждат в големи количества, се изпращат до специални предприятия, където се създават условия за разлагане: висока температура, влажност, концентрация на кислород, специални микроорганизми.

Щетите, върху околната среда

Самият процес има най-голямо отрицателно въздействие, върху околната среда: от производството до изхвърлянето. Количеството парникови газове от производството на торби с биоразградимост е 2-3 пъти по-голямо, отколкото за обикновения полиетилен. За отглеждане на суровини те използват минерални торове, които замърсяват водата с нитрати. Всичко това само изостря ситуацията.

Вреда от пластмасата

Способността на биоразградими торбички за бързото разложение ги прави по-привлекателни в очите на купувачите, но тяхната безопасност за околната среда е големия въпрос. Използвайте еко торби за многократна употреба, те са много по-практични. И ако не сте готови да се откажете пакетите, удължете срока им на ползване и използвайте повторно.

Тук може да видите и за Изкупуване на електроуреди за собствена изгода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *