Консумативи за принтери

Информационен портал

От какво е направен ламинираният паркет

У дома на всяко домакинство днес масово присъства ламинирания паркет. Ламинираните подови настилки завладяха пазара и се наложиха сред топ подови покрития през последното десетилетие. Предпоставките да са така предпочитани са екологичните материали, от които се изработват, ниски цени и качество, придружено от гарант за дълъг срок на експлоатация.

От какво обае се правят ламинираните плоскости и какъв е техният състав. Защо има различни типове класове laminat и още редица въпроси, които вълнуват съвременния потребител.

Потърсихме отговори на най-често задавани въпроси.

Ламинатът за подови настилки съдържа HDF. Самата дума "ламинат" означава пластове, а произхода й е латински език. Ламинат се наричат най-горният слой, който по право винаги е най-издръжлив и създава декоративен филм със защита.

Друг известен термин в ламинираните плоскости е „Board“. Той представлява ламинирана структура с четири слоя. В най-долния слой се съдържа самия борд, който пречи за образуването на деформация в по-горните пластове. Неговата роля е да увеличава здравината. В многообразието от ламинати на пазара има стабилизатори, чиято функция е да изолират шума. Те са снабдени с допълнителен материал за шумоизолацията и звукоизолация на субстрат.

Основата на ламинираната плоскост е създадена от HDF. Този материал представлява най-сложната част на проекта и носи отговорност за останалите функции на ламината. Освен, че осигурява защита от наранявания тази плоскост има главна функция за топло изолация. Ламинатът трябва да е упорит и на влага. За да имат висока плътност дъските и водоустойчивост ламинираните са снабдени с елементи за абсорбиране на минимални количества влага.

Съставът на ламината не е единственото на което производителите обръщат внимание. Освен качество се дължи много и на добра визия. Това определя богатото многообразие от ламинати на пазара и създава множество предпоставки за лесно съчетание с останалия интериор.

Така се създава изключителен декоративния слой, чиято функция е свързана с обработката от хартия, дърво, камък или плочки.

Ламинираният паркет съдържа меламин в най-горният си слой. Този материал е известен и под наименованието акрилна смола. Нейната роля е да защитава борда от абразия и външни влияния. Така се постига сила и дебелина, а това определя и класа на ламината. Най-горния слой на ламината държи изключително и на декоративната функция, която замества ролята на естествено дърво.